Jeg arbejdede for mange år siden i køkkenet på en restaurant, hvor gravad laks var en utrolig populær forret. Den var også populær hos køkkenpersonalet, for det var virkelig nemt for os – smid laksen over på brættet, i ovnen med et surbrød, og anret en lille skål med rævesauce. Og det var sådan set det! Jeg tror ikke at der i dag langes lige så mange gravad laks over disken som dengang, men det er stadig en skøn ret. Og endnu bedre når man laver den fra bunden selv!
Det er super nemt, og kræver faktisk kun en lille smule planlægning, da det tager 2 døgn at grave fisken.
Jeg serverer den som regel med surbrød, som er brød bagt med kommen og kærnemælk – du kan bage dem selv (find opskriften lige her); ellers skal de som regel bestilles hos bageren. Dildsauce – eller Rævesauce – køber jeg færdiglavet.
Inspiration til andre opskrifter med laks:
Lakselasagne
Pizza med laks og grønt
Asiatiske lakseruller
♡ Tak fordi du læste med og velbekomme ♡
Gravad Laks
Ingredienser
- 800 g fersk laks fra frost
- 0,5 spsk hele hvide peberkorn
- 3 spsk salt
- 3 spsk sukker
- 5-6 spsk tørret dild
Sådan gør du
-
Dag 1:
-
Hvis laksen er en af de der standard sider man køber på frost, skal du faktisk ikke gøre noget ved den udover at halvere den på den korte led.
-
Knus peberkorn og bland dem med sukker og salt.
-
Gnid hver lakseside ind i blandingen (ikke på skind siden).
-
Drys dild over i et tykt lag.
-
Læg nu de to halvdele ovenpå hinanden, så de 2 "forsider" vender mod hinanden.
-
Læg laksen i en kraftig frysepose (eller læg 2 almindelige sammen så posen bliver dobbelt).
-
Bind for posen, og læg den i køleskabet. Vend plastposen efter et døgn.
-
Dag 2:
-
Dag 2 er laksen færdig. Dup laksen tør med et stykke køkkenrulle, og skær den i tynde skiver (så skindet til sidst smides væk).