Home BrødopskrifterBoller Surbrød
Surbrød

Surbrød er i min verden det eneste “rigtige” brød at spise til gravad laks (find opskrift på gravad laks lige her). De to ting hører ligesom bare sammen – som leverpostej og agurk. Eller rundstykker og pålægchokolade. Listen er lang!

Men – surbrød er altså brød bagt med kommen og kærnemælk. De får den klassiske let syrlige smag af kærnemælken, så man skal ikke forsøge at udskifte denne med f.eks. almindeligt mælk eller vand – smagen bliver en helt anden.

De er meget nemme at bage selv. Hvis man vil købe dem, skal de som oftest bestilles hos bageren; det er ikke sådan en standard ting de har. Så faktisk er det nemmest bare at gå i krig ved køkkenbordet selv først som sidst. Gravad laks med surbrød serveres ofte som en forret, men hos os spiser vi det gerne som hovedret, altså en almindelig aftensmad. Man skal så beregne et par boller pr person, og server også gerne en enkel grøn salat som tilbehør (den skal være uden for mange dikkedarer, da smagene i både laksen og brødene i forvejen er ret markante).

Surbrød smager i øvrigt også skønt med ost på.

Opskriften her rækker til 8 boller.

♡ Tak fordi du læste med og velbekomme ♡

Tina

Surbrød

Forb. tid 15 minutter
Tilb. tid 20 minutter
Samlet tid 35 minutter
Antal 8 boller
Forfatter Hverdagsro.dk

Ingredienser

 • 50 g gær
 • 2,5 dl. kærnemælk
 • 2 tsk sukker
 • 1 tsk salt
 • 2 spsk hel spidskommen
 • 1 æg
 • ca. 6 dl. hvedemel
 • 2 spsk groft salt til drys

Sådan gør du

 1. Opløs gæren i kærnemælk og sukker.
 2. Tilsæt kommen, salt og æg.
 3. Rør mel i lidt ad gangen til dejen er smidig. Den må gerne stadig klistre lidt.
 4. Sæt til hævning - gerne et par timer (ikke for varmt).
 5. Formes nu til ca. 8 boller, der pensles med æg og drysses let med groft salt.
 6. Efterhæver ca. 20 minutter på pladen.
 7. Bages ved 200 grader i ca. 15-20 minutter. De skal have fået noget farve inden de tages ud.

 

Du vil måske også kunne lide

Leave a Comment

Opskrift Vurdering