Home Grill Lammekølle på grill

Lammekølle på grill

Lammekølle

Jeg har lavet lammekølle ret mange gange, men det er først her på det seneste at jeg er begyndt at lave den på grillen. Og hold nu op hvor er det godt!! Vi lader den riste lige så stille på rotisseriet, hvor den for lov til at snurre rundt i adstadigt tempo ca. 1 1/2 time.

Tidligere smagte jeg typisk kun min lammekølle til med hvidløg, rosmarin, salt, peber og måske lidt citron. Det er også rigtig godt, men i denne grillede version har jeg valgt at rubbe lammekøllen først i et blandingskrydderi, som giver den yderste kødkant noget mere spark og ekstra smag til den gode sauce! Rosmarinen – som næsten hører uløseligt sammen med lammekød – tilsatte jeg denne gang istedet til flødekartoflerne.

Krydderi til lammekølleBlandingskrydderiet jeg har brugt til at rubbe lammekøllen i har jeg købt i USA hos Williams Sonoma, men brug endelig hvad du har! Det skal bare være en steak eller rib rub blanding (f.eks. Santa Maria’s allround eller lignende – der findes masser). Min blanding indeholdt: rørsukker, salt, peber, paprika, hvidløg, chili, kommen, løg og sennep. Bland også gerne din egen mix!

Lad lammekøllen dryppe ned i en foliebakke, og hæld lidt rødvin over under stegningen. Så før du basis for den lækreste sauce! Serveres desuden med flødekartofler.

Beregn god tid når du skal lave lammekølle. Den skal gerne hvile i køleskab i et par timer når den er rubbet (eller endnu bedre – natten over), og derefter venter halvanden time på grillen og et kvarters hviletid. Så lammekølle er måske for de tålmodige – men der venter den tålmodige noget helt fantastisk på middagsbordet eller alle anstrengelserne! Det er overhoved ikke svært at lave – tager bare lige lidt tid.

 

♡ 1000 tak fordi du læser med på Hverdagsro ♡

Tina

Du kan altid blive opdateret på de sidste nye opskrifter fra bloggen på FACEBOOK og på BLOGLOVIN

Det skal for god ordens skyld nævnes, at indlægget ikke på nogen måde indeholder hverken reklame eller er sponsoreret.

Lammekølle på grill

Forb. tid 2 timer
Tilb. tid 1 time 30 minutter
Hviletid efter stegning 15 minutter

Ingredienser

 • 1 lammekølle (fersk / optøet)
 • 5-6 spsk steak krydderi blanding (f.eks. Santa Maria's Allround, eller lignende)
 • 3 dl rødvin
 • 5 spsk smør (brug gerne kryddersmør)
 • 4 fed hvidløg

Sauce:

 • Fond fra drypbakken
 • 2 dl mælk
 • 2 spsk mel (til jævning)
 • salt, peber
 • evt. lidt madkulør

Tilbehør:

 • Flødekartofler

Sådan gør du

 1. Rids overfladen af lammekøllen på kryds + tværs (kun igennem den hvide overflade - ikke ned i kødet).

 2. Pil hvidløgsfeddene og halvér dem på langs. Skær små lommer ind i kødet (gøres lettest med en urtekniv), og stik et hvidløgsfed ind i hver "lomme".

 3. Gnid lammekøllen grundigt med din krydderiblandingen, og sæt den så i køleskab mindst 2 timer for at trække.

Efter kødet har trukket:

 1. Varm din grill op med indirekte varme til ca. 180 - 200 grader.

 2. Sæt lammekøllen på rotisserispydet, og placér små smørklatter (gerne kryddersmør hvis du har det på lager - ellers bare almindeligt smør) rundt omkring på kødet.

 3. Sæt lammekøllen på grillens rotisseri system og lad den snurre.

 4. Sæt en drypbakke (foliebakke) under, som du fylder ca. 5 dl. kogende vand i.

 5. Nu skal lammekøllen dreje rundt lige så stille i ca. 1,5 time, til den har nået en kernetemperatur på ca. 63-64 grader (test med et kødtermometer). MENS stegningen står på hælder du en 4-5 gange rødvin over kødet. Rødvinen giver kødet en skøn smag, og giver masser af smag til din fond nede i drypbakken.

 6. Hold løbende øje med grillens temperatur under stegningen! Den skal gerne forblive på ca. 180 grader.

 7. Når kødet har nået et kernetemperatur på ca. 63-64 grader tager du lammekøllen af, pakker den ind i staniol og et håndklæde el.lign, (så den holder varmen). Lad den trække ca. 15 minutter - og imens kan du så lave saucen.

Sauce:

 1. Tag drypbakken med fond ind i køkkenet, og si indholdet over i en gryde.

 2. Lad fonden koge lidt ind, og tilsæt så mælk (eller fløde hvis du synes). Varm op, og jævn saucen. Smag til med salt og peber, og tilsæt evt. en dråbe madkulør hvis du synes saucen er for lys.

Servering:

 1. Skær kødet i tynde skiver, og server med f.eks. flødekartofler og den lækre sauce.

Du vil måske også kunne lide

Leave a Comment

Opskrift Vurdering