Home BrødopskrifterBoller Surdejsboller – for de lidt tålmodige

Surdejsboller – for de lidt tålmodige

Surdejsboller

Indrømmet. Jeg hører altså endnu ikke til dem der altid lige har en surdej stående i køleskabet, der bare lige skal fodres og tales sødt til, og så får man det fineste surdejsbrød ud af det. Jeg er sådan lidt mere ad hoc, så denne opskrift på surdejsboller hvor man starter fra bunden af med at lave en surdej passer lige ind i mit kram. Og så synes jeg det er vildt sjovt det med at man starter sine surdejsboller op dage i forvejen i forhold til hvornår de skal bages. Det er så fedt!

Surdejsboller smager ikke bare fantastisk godt – de får også den der karakteristiske struktur med skønne lufthuller og en lidt sej krumme. Så skønt!

Spis dem lune med smør og ost på, eller brug dem i madpakken smurt med f.eks. enb lækker krydderost, skinke og rucola.

Rigtig god fornøjelse! Husk at hvis du starter din surdej op om mandagen, så passer det fint at bage bollerne om søndagen 🙂

LÆS OGSÅ    Opskrift på dejlige rustikke grønsagsboller

Surdejsboller

- skønt bageprojekt for de tålmodige

Keyword Surdej
Antal 9 stk
Forfatter Hverdagsro.dk

Ingredienser

Surdej:

  • 0,5 dl rugmel
  • 0,5 dl groft speltmel
  • 1 dl hvedemel
  • 2 dl vand

Dej:

  • 10 g gær
  • 2 dl surdej
  • 3 dl vand (koldt)
  • 3 dl grovvalsede havregryn
  • 1 spsk groft salt
  • 350 g hvedemel
  • 1 spsk olivenolie

Sådan gør du

Surdej - dag 1:

  1. Bland alle ingredienserne til surdejen. Dæk blandingen med staniol og lad skålen stå ude på køkkenbordet. Rør i den dagligt. Lad den stå 4 eller 5 dage, til den bliver lidt spøjs at se på og lugter gæret.

Dej - dag 5:

  1. Opløs gæren i vandet og tilsæt surdejen.

  2. Tilsæt salt, olivenolie og hvedemel (lidt ad gangen). Lad dejen køre på maskinen i 5-10 minutter. Dæk dejen i skålen med staniol og sæt den i køleskab til næste dag.

Form bollerne - dag 6:

  1. Tag 2 dl. dej fra, så du har surdej næste gang du skal bage boller

  2. Tag dejen ud af køleskab, og lad den stå 2-3 timer på køkkenbordet.

  3. Form 9 boller ud af dejen - det gøres nemmest med en spiseske der dyppes i vand mellem hver bolle der formes.

  4. Opvarm ovnen til 250 grader (ingen varmluft). Når du sætter bollerne ind skrues der ned på 225 grader, og bollerne bages ca. 20 minutter til de har fået farve.

  5. Lad bollerne afkøle på en rist.

Du vil måske også kunne lide

Leave a Comment