Home BrødopskrifterBoller Luciaboller
Luciaboller

I morgen er det d. 13. december, så med andre ord Luciadag og tid til Luciaboller. Da mine børn var mindre, var det fast tradition at jeg var tilskuer til årets Luciaoptog – først i børnehaven, senere i sfo’en. Det var så hyggelig en oplevelse at se alle de små mennesker fint klædt i hvidt, og syngende med klare barnestemmer. Det var altid meget stemningsfuldt, og jeg stod hvert år med en klump i halsen og blev så rørt når jeg fik øje på mit eget barn i flokken. Kan du nikke genkendende til situationen? Jeg tror næppe jeg er den eneste 🙂

I dag er mine børn så store, at det med luciaoptog ikke lige er noget “man gør sig i”, så moren må nøjes med de hyggelige minder – og så selvfølgelig hjemmebagte Luciaboller. Dem bliver de heldigvis aldrig for store til!

Versionen af Luciaboller som jeg bedst kan lide, er de lidt større boller, så følger du opskriften nedenfor bliver der 10-11 stk. Når man laver dem lidt større bliver de mindre tørre end hvis man laver dem mindre, og jeg synes personligt de holder sig friske lidt længere. Det er safran der giver bollerne deres karakteristiske og flotte gule farve – du kan læse mere om safran lige her. Det skal lige nævnes, at hvis du vælger at bage dine luciaboller lidt længere end jeg typisk gør, så får de (selvfølgelig) en mørkere farve på overfladen, og vil se mindre gule ud end dem på billedet her 🙂

Hvis du vil se nogle af Hverdagsro’s øvrige juleopskrifter kan du finde dem lige her.

Luciakrans

Jeg har brugt den her opskrift i en del år efterhånden. Hvis jeg ikke lige har haft safran i huset, har jeg sommetider brugt gurkemeje i stedet. Det giver en ok gul farve, men smagen mister altså noget…. Så brug endelig safran hvis det er muligt!

♡ Tak fordi du læste med og velbekomme ♡

Tina

Luciaboller

Forb. tid 20 minutter
Tilb. tid 20 minutter
Samlet tid 40 minutter
Antal 10 -16 stk
Forfatter Hverdagsro.dk

Ingredienser

 • 75 g smør eller margarine
 • 2,5 dl. mælk
 • 25 g gær en halv pakke
 • 1 æg
 • 5 spsk sukker
 • 1 tsk safrantråde
 • 1 spsk kogende vand
 • 500 g mel
 • Rosiner
 • Æg til pensling

Sådan gør du

 1. Start med at smelte smørret.
 2. Lad det afkøle lidt, og hæld den stuevarme mælk i.
 3. Opløs gæren heri.
 4. Tilsæt sukker og æg.
 5. Lad safrantrådene trække i 1 spsk kogende vand et minut eller 2, og hæld det så i blandingen.
 6. Tilsæt mel indtil dejen er smidig og lækker.
 7. Lad dejen hæve i 30-45 minutter.
 8. Store boller: Del dejen i ca. 10-11 boller.
 9. Mindre boller: Del dejen i ca. 15-16 boller.
 10. Tip: Vej hver dejklump til 100 g (stor version) eller 75 g (mindre version) - så kommer det til at passe
 11. Hver bolle rulles til en pølse med en længde på ca. 20 cm.
 12. Form et "S" ud af pølsen, og sæt den på bagepladen.
 13. Lad luciabollerne efterhæve på bagepladen ca. 30 minutter.
 14. Pensl med æg, og og i hver af de 2 buer trykker du en rosin god ind.
 15. Bages ved 200 grader i ca. 12-15 minutter til de har fået lidt farve.
 16. Spises med smør på. Smager fantastisk når de er nybagte, og kan saftens fryses.

 

 

Du vil måske også kunne lide

Leave a Comment

Opskrift Vurdering