Home MormormadBagværk Birkes
Birkes

Kender du det, når en bestemt ret bringer nogle helt klare minder frem? Min mor bagte rigtig tit disse birkes da jeg boede hjemme, og hver gang jeg nu bager dem selv er jeg – vupti – i tankerne tilbage i mit barndomshjem i Herning. Rigtig hyggeligt når mad kan være katalysator på den måde 🙂

Birkes er et rigtig lækkert alternativ til hjemmebagte rundstykker eller boller, og de smager fantastisk med ost eller marmelade på. Prøv dem også bare med smør på. Dejen er sødet en lille smule, og minder derfor lidt om en klassisk fødselsdagsbolledej, men foldningen gør at strukturen i brødet bliver “birkesagtig” som man kender det fra bageren.

Birkesene er meget fryseegnede, så med en pose i fryserne er det let at sætte lækkert hjemmebag på morgenmadsbordet i weekenden, uden at skulle stå tidligt op!

Du vil måske også kunne lide disse opskrifter:
Brigsteds boller
Rugbrødsboller til madpakken
Rustikke grønsagsboller

 

♡ Tak fordi du læste med og velbekomme ♡

Tina

 

Birkes

Ca. 20 stk.
Forb. tid 20 minutter
Tilb. tid 10 minutter
Samlet tid 30 minutter
Forfatter Hverdagsro.dk

Ingredienser

 • 600 g. hvedemel
 • 200 g. margarine
 • 50 g. sukker
 • 2 æg
 • 2 pk. gær
 • 1 tsk. salt
 • 2 dl. mælk
 • 1 æg til pensling

Sådan gør du

 1. Rør gæren ud i kold mælk. Tilsæt blødt margarine, sukker, salt og æg. Rør gradvist mel i, og ælt til dejen er glat og smidig. Lad dejen hæve på bordet i 5 min.
 2. Del dejen i 2 stykker. Hver del rulles ud i en firkant på ca. 50 x 30 cm og pensles med æg. Dit stykke ligger nu på bordet så den længste side vender ud mod dig.
 3. Fold 1/3 af dejen over indtil et stykke over midten (foldes fra den lange side der vender ud mod dig og ind over midten). Pensl igen med æg. Fold nu den øverste ende 1/3 ned mod resten og pensl igen med æg. "Pølsen" skæres ud i ca. 10 skiver (4-5 cm. brede), og samlingen vendes nedad inden de sættes på bagepladen.
 4. Hæver på bageplade ca. 30-60 min. Pensles med æg, og drysses med birkes. Det letteste er at hælde en håndfuld birkes op i en dyb tallerken, og så simpelthen dyppe de penslede stykker heri.
 5. Bages ved 200 grader i ca. 10 min. De må ikke blive for mørke.

Du vil måske også kunne lide

Leave a Comment

Opskrift Vurdering