Home BrødopskrifterBoller Hveder

Hveder

Siger man Store Bededag må man nødvendigvis også sige varme hveder. De hører sammen som hånd i handske. Pibe og tobak. Osv…….   Historien om de varme hveder er vist nok, at da herremændene for mange år samlede en hel håndfuld helligdage til én – Store Bededag – udbød bagerne dagen forinden et særligt brød der kunne holde sig en dags tid, mens de holdt fri. Eller noget i den stil. Gode er hvederne i hvert fald, og jeg glæder mig hvert år til at skulle bage dem igen.

Opskriften her er på den helt klassiske hvede; super lækre når de lige deles, ristes, og så ellers serveres lune med smør og/eller ost og marmelade. De har den skønne karakteristiske smag af let kardemomme, og jeg kan virkelig anbefale dem på det varmeste!

♡ Tak fordi du læste med på Hverdagsro.dk ♡

Tina

Du kan altid blive opdateret på de sidste nye opskrifter fra bloggen på FACEBOOK og på BLOGLOVIN

Hvis du har spørgsmål eller kommentarer til opskriften, er du meget velkommen til at stille dem i kommentarfeltet under opskriften.

Hveder

Køkken Dansk
Bagetid 15 minutter
Antal 15 stk

Ingredienser

 • 50 g gær
 • 2,5 dl vand (lunkent)
 • 75 g smør eller margarine (blødt)
 • 75 g flormelis
 • 1 tsk salt
 • 1 tsk kardemomme
 • ca. 600 g hvedemel

Sådan gør du

 1. Opløs gæren i det lunkne vand.

 2. Tilsæt blødt smør/margarine og flormelis.

 3. Tilsæt cirka halvdelen af melet sammen med salt og kardemomme, og derefter resten af melet lidt efter lidt. Ælt dejen (gerne på køkkenmaskine) i 5 minutter, og lad derefter dejen hæve ved stuetemperatur (med et rent viskestykke over) i 30 minutter.

 4. Del nu dejen i 15 lige store dele (hos mig passede det med 68 gram pr hvede). Tip: Det kan godt betale sig at veje hver bolle af, så du er sikker på de bliver lige store.

 5. Fór en bradepande (min er ca. 24 x 35 cm) med bagepapir, og placér hvederne i 5 rækker á 3 stk (der bliver ca. 1 cm mellemrum mellem hver).

 6. Lad hvederne efterhæve i formen i 1 time.

 7. Bages ved 200 grader (ingen varmluft) i 15-20 minutter (læg evt staniol over hvis de begynder at blive for mørke).

 8. Lad dem køle af, flæk dem og rist dem. Serveres med smør / ost / marmelade.

Du vil måske også kunne lide

Leave a Comment

Opskrift Vurdering