Det er Luciadag i morgen – d. 13. december. Det er i øvrigt også min søde nevøs fødselsdag – stort tillykke til ham! Her i huset er det fast tradition at der bliver bagt Luciaboller – eller Lussekatte som vennerne i nord kalder dem. Jeg plejer at bage de helt almindelige, men i år faldt jeg tilfældigt over nogle billeder af Luciaboller som var bagt nærmest som en kombination mellem en klassisk luciabolle og en kanelsnegl, nemlig hvor der var en remonce tilsat i midten af dejen. Og jeg siger bare: Det er en kombination made in Heaven! Hold nu fast de er gode!
Spis dem lune og nybagte, og nyd hver en bid!
♡ Tak fordi du læste med og velbekomme ♡

Luciaboller med remonce
- en himmelsk kombination mellem en klassisk luciabolle og en kanelsnegl
Ingredienser
Dejen:
- 0,5 g safran
- 1 spsk varmt vand
- 25 g gær
- 2,5 dl håndvarmt mælk
- 90 g sukker
- 400 g hvedemel
- 100 g blødt smør
- 0,5 tsk salt
Remonce og fyld:
- 100 g smør
- 3 spsk sukker
- 1 spsk kanel
- 32 rosiner
Pensling:
- 1 æg
- 1 spsk mælk
- perlesukker (evt. den svenske type der er helt hvid)
Efter bagning (sukkerlage):
- 3 spsk sukker
- 3 spsk vand
Sådan gør du
Dejen:
-
Bland safran pulveret og vand, og lad det stå og trække i 5 minutter.
-
Opløs gæren i det håndvarme mælk, og tilsæt safran blandingen. Rør resten af ingredienserne i (som til en normal gærdej) - melet tilsættes lidt ad gangen. Dejen skal være smidig men stadig lidt klistret.
-
Lad dejen hæve tildækket ved stuetemperatur i en time.
Remonce:
-
Mens dejen hæver blandes ingredienserne til remoncen (blødt smør + sukker + kanel).
-
Rosinerne lægges i blød i vand (så de er dækkede) til de skal bruges.
Sukkerlage:
-
Kog sukkerlagen (sukker + vand) til sukkeret er helt opløst, sæt det til side til det skal bruges.
Udrulning af dejen:
-
Når dejen har hævet rulles den ud på et stykke bagepapir til størrelsen er 50 cm x 32 cm (ca). Smør hele overfladen med remoncen, og fold stykket sammen én gang (så det får størrelsen 25 x 32 cm).
-
Skær kanterne til med et pizzahjul, så du har et fint rektangel at arbejde med. Del nu dejen (på den korte led) i 16 strimler med pizzahjulet.
-
Hver strimmel foldes til den klassiske "S" form, med skæresiden (der hvor du kan se remoncen) opad. Øverst og nederst trykkes en rosin (dem der har ligget i vand).
-
Lad dem efterhæve på pladen i ca. 45 min.
-
Pensl med æggestrygelse (æg blandet med mælk) og drys med perlesukker.
-
Bages ved 200 grader (ingen varmluft) i ca. 10 minutter.
-
Så snart de er kommet ud af ovnen pensles de med den afkølede sukkerlage - det giver dem den flotte blanke overflade.