Home Hovedretter Hvidkålsrouletter – eller kåldolmere

Hvidkålsrouletter – eller kåldolmere

Hvidkålsrouletter

Hvidkålsrouletter, kåldolmere……. kært barn har mange navne. Vi fik det tit da jeg var barn, og hos os hed det altid hvidkålsrouletter. De blev af og til købt færdige hos slagteren, hvor vi så fik dem på et stykke rugbrød til frokost. Var det til aftensmad lavede min mor dem selv, og serverede dem med kartofler og brun sovs til. Jeg elskede min mors hvidkålsrouletter – undtagen lige en enkelt ting ved dem: Hun brugte altid hvid sytråd til at vikle om dem – og i store mængder. Og jeg husker tydeligt hvor besværligt det var at frigøre de stakkels rouletter for al tråden på tallerkenen 🙂   I min version laves de med almindelig kødsnor, og jeg fjerner det altså inden de ryger på bordet!  Men ellers er opskriften nedenfor, som den klassiske jeg voksede op med.

♡ 1000 tak fordi du læser med på Hverdagsro ♡

Tina

Du kan altid blive opdateret på de sidste nye opskrifter fra bloggen på FACEBOOK og på BLOGLOVIN

Hvidkålsrouletter

- eller kåldolmere. Kært barn har mange navne - men den gode smag er den samme!

Antal 4 personer
Forfatter Hverdagsro.dk

Ingredienser

Fars:

  • 400 g hakket svinekød
  • 1 æg
  • 1 lille løg (revet eller finthakket)
  • 2-3 spsk hvedemel
  • 1 spsk rasp
  • lidt vand
  • salt, peber

Desuden:

  • 1 hvidkålshoved
  • 1 grønsagsbouillon terning
  • kødsnor (eller bomuldsgarn)
  • lidt smør eller margarine (til stegning)
  • 1 dl madfløde
  • 1 spsk ribsgele
  • 1-2 spsk mel (til jævning)
  • evt lidt madkulør

Sådan gør du

  1. Rør alle ingredienserne sammen til farsen, og sæt den på køl indtil den skal bruges - gerne et par timer.

  2. Fjern de yderste (grimme) blade af hvidkålen, og sænk hele hvidkålshovedet ned i kogende vand så det er dækket. Lad det koge i ca. 5 minutter.

  3. Tag det op, og fjern nu forsigtigt de yderste 8-10 blade, så de ikke går i stykker.

  4. Kog disse blade i yderligere 3-4 minutter, indtil de er bløde. NB: Gem nu 5 dl kogevand der skal bruges til sovsen!

  5. Dryp dem af og skær forsigtigt den grove del af.

  6. Nu laver du hvidkålsrouletterne ét af gangen. Bred et hvidkålsblad ud på et skærebræt, læg fars på midten, og fold nu "pakken forsigtigt sammen - top + bund, og rul så rouletten. Vikl til sidst rundt med kødsnor, så pakken ikke kan lukke sig op under stegning.

Stegning:

  1. Brun hvidkålsrouletterne på begge sider i smør eller margarine i en gryde. Tilsæt de 5 dl kogevand og bouillonterningen, skru ned til lav/middel varme, læg låg på og lad hvidkålsrouletterne boble stille videre i ca. 30 minutter.

  2. Fjern rouletterne fra gryden med en hulske, kog din sky op og tilsæt fløde og ribsgele. Jævn saucen med en meljævning, og smag til med salt og peber. Er farven for lys tilsættes lidt madkulør.

  3. Servér med kogte kartofler.

Du vil måske også kunne lide

Leave a Comment