Home MormormadBagværk Brigsteds boller
Brigsteds boller

Opskriften på Bristeds Boller har en del år på bagen. Da jeg var en 8-10 år, fik vi et gammelt klaver forærende af min fars kusine. Hun boede i København – vi boede i Jylland, så jeg tænker at det må have kostet en mindre formue at få det gamle monstrum fragtet fra den ene ende af landet til den anden. Og da det så kom frem, skulle det ydermere stemmes. Men hvorom alting var, så begyndte både min mor og jeg begge at tage klaverundervisning. Vi delte hver uge en undervisningstime, så der var 30 minutter til hver.

Klaverlærerinden var en ældre dame på godt 70, som havde undervist i en menneskealder. Vi kaldte hende ikke ved fornavn – for os hed hun altid kun Brigsted. Faktisk hed hun Rigmor til fornavn. Hun havde vist engang i sine unge dage truffet Carl Nielsen, og det var da også de gamle klassikere der skulle læres hos hende.

Der var nu aldrig nogen af os der blev nogle særlige klavergenier, trods Brigsteds ihærdige arbejde. Jeg holdt med undervisningen da jeg var omkring de 15 og rejste på udveksling til USA.

Det var mange år siden jeg sidst havde tænkt på Brigsted, men forleden da jeg bladede gennem min mors gamle opskrifter faldt jeg tilfældigt over “Brigsteds boller”. Vi må have fået dem derude engang – måske til et julearrangement. Dengang fik man tit opskrifter af hinanden på den måde, og de fik som regel navn efter den person man havde fået dem af. Brigsteds boller. Anitas chokoladekage. Tennas banankage. Det var før man bare Googlede. Men det var en rigtig hyggelig måde at bevare mindet om mennesker man har kendt i tidens løb – smukt kædet sammen med en ret som vedkommende har serveret. Man sender altid en venlig tanke til ham eller hende når retten laves.

Du vil måske også kunne lide:
Havregrynsboller
Rugbrødsboller til madpakken

♡ Tak fordi du læste med og velbekomme ♡

Tina

 

Brigsteds boller

Forb. tid 30 minutter
Tilb. tid 12 minutter
Samlet tid 42 minutter
Antal 14
Forfatter Hverdagsro.dk

Ingredienser

 • 350 g mel
 • 100 g margarine
 • 35 g gær
 • 2 æg + 1 til pensling
 • 1 dl. mælk stuetemperatur
 • 2 spsk sukker

Sådan gør du

 1. Oplæs gæren i den lunkne mælk, og tilsæt æg og sukker.
 2. Smelt margarinen og rør den i.
 3. Tilsæt mel lidt ad gangen, til dejen slipper skålens kant og føles smidig.
 4. Lad den hæve en times tid.
 5. Formes til ca. 14 boller, der efterhæver på pladen ca. 30 minutter.
 6. Bages ved 200 grader i ca. 12-14 minutter.

 

Du vil måske også kunne lide

1 comment

Katrine | Udelukkende Lund 11. september 2017 at 20:12

Sikke en sød historie. Hun ville helt klart være stolt over dit indlæg, hende Brigsted, hvis hun læste med i dag 🙂

Reply

Leave a Comment

Opskrift Vurdering