Home MormormadBagværk Norske klejner
Norske klejner

Norske klejner er en skøn variant af de små traditionelle danske klejner, som er dem jeg bedst husker fra min barndom. De norske klejner adskiller sig fra de traditionelle ved at være noget større, og ved at være pyntet med citronglasur. Det at de er større gør at de ikke bliver tørre på samme måde som de klassiske, og citronglasuren gør noget helt fantastisk ved smagen. Det lidt syrlige tager toppen af friturestegningen, og gør at klejnen ikke bliver nær så fed som de almindelige klejner. Jeg er vild med dem, og yngsten i familien var slet ikke i tvivl om at vi nok skulle få dem alle spist 🙂

Norske klejner - udskåret

Det er ikke spor svært at lave klejner. Det er en ret almindelig gærdej der bruges, smagt til med revet citronskal og kardemomme, og så er det ellers bare et spørgsmål om at få dem skåret ud, vredet, og så friturestegt i kokosbaseret palmin.

Norske klejner - vredet

Norske klejner - kogningGlædelig forjul 🙂

♡ 1000 tak fordi du læste med på Hverdagsro i dag ♡

Tina

Du kan altid blive opdateret på de sidste nye opskrifter fra bloggen på FACEBOOK og på BLOGLOVIN

Norske Klejner

Antal 20 stk
Forfatter Hverdagsro.dk

Ingredienser

  • 50 g gær
  • 1,5 dl håndvarmt vand
  • 2 æg
  • 100 g smør eller margarine
  • 75 g sukker
  • revet skal af 1 ubehandlet citron
  • 1 tsk kardemomme
  • ca. 550 g hvedemel

Kogning:

  • 2 pakker palmin (kokosbaseret)

Glasur

  • 200 g flormelis
  • saft af 1 citron
  • lidt vand
  • gul pastafarve

Sådan gør du

  1. Opløs gær i vand.

  2. Tilsæt æg, sukker, blødt smør/margarine og fintrevet citronskal.

  3. Tilsæt kardemomme, og melet lidt ad gangen til dejen slipper skålen og er blevet smidig og lækker.

  4. Slå dejen sammen til en klump, dæk den til, og lad den hæve ved stuetemperatur i ca. 45-60 minutter.

  5. Rul dejen ud på et meldrysset bord, til stykket er ca. 50 x 20 cm. Skær gerne kanterne af, så du får et rent rektangulært stykke at arbejde med.

  6. Del dejen på midten (på den lange led) og dernæst på tværs til 20 klejner. Skær en rille i midten af hvert stykke, og vrid klejnerne (ved at stoppe enden ind i hullet og forsigtigt trække den igennem.

    Norske klejner - udskåret
  7. Opvarm palminen i en gryde (helst med høje kanter så det ikke sprøjter). Palminen skal have en temperatur på 175 grader - når temperaturen er nået skrues ned på middel varme.

  8. Plop 2 klejner ned i palminen ad gangen, og kog på den ene side til de er lysebrune. Vend dem med en hulske, og lad dem få samme farve på den anden side. Fisk dem op, og læg dem på et stykke køkkenrulle, så overskydende fedt kan dryppe af.

    Norske klejner - kogning
  9. Lad de færdigkogte klejner køle af.

  10. Lav en glasur af flormelis, citronsaft, lidt vand, og gul pastafarve (eller almindelig frugtfarve) - glasuren skal ikke blive skrigende gul, men få en afdæmpet lysegul farve (synes jeg!). Fyld glasuren i en sprøjtepose, og klip et ganske lille hul. Sprøjt hver klejne med glasur.

TIP:

  1. Hvis du ikke ønsker at koge alle klejnerne på én gang, kan du fryse de ukogte klejner ned. Når du så vil koge dem gøres det når de er lige knap optøede.

Du vil måske også kunne lide

Leave a Comment