Home HovedretterFisk Papaya Pok Pok

Papaya Pok Pok

Papaya pok pok

Jeg var for nogen tid siden i Tokyo, og kom bl.a. hjem med en pose tørrede rejer, som jeg ikke anede hvad jeg skulle bruge til. OK – afsløring af min absolutte svaghed: Jeg ELSKER at købe sære madvarer med hjem fra rejser, og hos mig er kufferten altså sjældent fyldt op med nye sko og håndtasker, men derimod med diverse mærkværdigheder til spisekammeret!

Tilfældigt nævner jeg de der tørrede rejer for min søde nabo, som for en del år siden var bosat en periode i Oman. Det viser sig, at hun dengang i Oman havde hun en pige i huset der kom fra Thailand – og som lavede en fantastisk Papaya Pok Pok der netop var tilsat tørrede rejer. Jamen, hvor er verden da et fantastisk sted, når dejlig mad på den måde kan binde så helt forskellige verdensdele sammen – Asien/Skandinavien/Mellemøsten!

Papaya Pok Pok er ganske rigtigt en thailansk ret. Retten stammer efter sigende fra Isan regionen, der ligger i Thailands nordøstlige del.  Hvor navnet “pok pok” stammer fra ved jeg ikke helt præcist, men et godt bud kunne være at pok pok retterne jo laves primært med en morter, og når ingredienserne stødes heri giver det jo nærmest en “pok pok” lyd. Hvorfor egentlig ikke! Det er thailandsk streetfood, og jeg er vild med navnet! Jeg er ligeså vild med den skønne smag på retten, som kan serveres med ris. Om min variant smagte helt som i Thailand ved jeg ikke – men godt var det i hvert fald!

Min nabo var hjemme og lede i gemmerne efter sin gamle opskrift fra pigen i Oman, og det er den der kommer her.

♡ Tak fordi du læser med på Hverdagsro.dk ♡

Tina

Du kan altid blive opdateret på de sidste nye opskrifter fra bloggen på FACEBOOK og på BLOGLOVIN

Hvis du har spørgsmål eller kommentarer til opskriften, er du meget velkommen til at stille dem i kommentarfeltet under opskriften.

Papaya Pok Pok

Samlet tid 20 minutter
Antal 4 personer
Forfatter Tina

Ingredienser

 • 1 håndfuld tørrede rejer (vaskede)
 • 1 spsk palmesukker
 • 0,5 liter revet grøn papaya (frisk grøn papaya kan købes hos asiatiske købmænd)
 • 2-3 tørrede røde chili
 • 2 øko lime
 • 2-3 fed hvidløg
 • 4 cherry tomater
 • 1 spsk tamarind pasta (eller tamarind sauce - Naam Makham)
 • 2 spsk usaltede peanuts (ristede) - kan udelades
 • 2,5 spsk fiskesauce
 • 0,5 tsk "det tredje krydderi" mononatriumglutamat (kan udelades)

Tilbehør:

 • Basmati ris

Sådan gør du

 1. Skyl de tørrede rejer og lad dem dryppe godt af. Rist dem på en tør pande over medium varme 3-5 minutter. Sæt dem til side.

 2. Put palmesukkeret i en lille skål og tilsæt lidt vand. Giv blandingen 10 sekunder i mikroovnen, til palmesukkeret er blevet blødt. Det skal ikke være flydende! "Mas" det med en ske i skålen til det er blevet en jævn masse.

 3. Riv de grønne papaya. I Thailand gøres det så der nærmest kommer "spaghetti" ud af det, dvs. lange strimler. Har du ikke en indretning til at gøre dette, kan du også rive det på den grove side af et almindeligt rivejern. Der skal blive ca. en halv liter ud af portionen.

 4. I en morter blandes nu palmesukker, hvidløgsfed, chilier og evt. det tredje krydderi, og mort nu dette i ca 10 sekunder til du har en "klumpet pasta" hvor du stadig kan se medium stykker af chili og synlige stykker af hvidløg.

 5. Tilsæt 3 stk lime både, og mort igen til der frigives lidt limesaft fra disse.

 6. Tilsæt rejerne og mort for at frigive deres smag. Tip: de skal hverken smadres eller pulvariseres - gør det med følelse!

 7. Tilsæt 2 spsk lime juice, fiskesauce, tamarind pasta/sauce og papaya. Mort igen, men gør det forsigtigt - ikke direkte op og ned, men med møfferen på skrå. Tag gerne en ske i den anden hånd, og rør i blandingen mens der mortes let. Idéen er at det hele skal blandes og smage frigives - papayaen skal IKKE mases.

 8. Tilsæt de hele cherrytomater og mort let.

 9. Vend de ristede peanuts i, og retten er klar. Serveres på en tallerken incl. væden, evt. med basmati ris til.

Du vil måske også kunne lide

Leave a Comment

Opskrift Vurdering