Home Ro i hverdagen Om ro i hverdagen: Rævemor.dk

Om ro i hverdagen: Rævemor.dk

Gæsteblogger Kristina Lissau, Rævemor

 

Lige om lidt banker det nye år på døren. 2018. Jeg har i den anledning inviteret en række skønne danske bloggere til at give deres bud på hvad begrebet hverdagsro – eller ro i hverdagen – betyder for dem, og hvordan de vil forsøge at få mere af det i det nye år. Det er der kommet en række spændende indslag ud af, hvoraf det første kommer her.

Det kommer fra Kristina Lissau, fra bloggen Rævemor.

 

Om Rævemor.dk

Jeg blogger under pseudonymet Rævemor om hjemmefødsler, babybæring/vikling, BLW og kreativitet. Og lidt om vores robotstøvsuger, Gregers.

Rævemor om hverdagsro

Hverdagsro er blevet vigtigt efter at jeg har fået to børn. Før i tiden var det ikke noget jeg tænkte over, men nu er hverdagsro blevet livsnødvendigt – både for mig, min mand og for vores børn. Hverdagsro er forudsigelighed, rutine og plads til at slappe af i sit eget hoved; tre ting som vi alle fire har brug for. Lige nu er jeg på barsel, men jeg starter på arbejde igen i januar, og der bliver det især vigtigt.

Det giver mig hverdagsro at dagene er planlagt fra jeg står op, til jeg går i seng, også selvom jeg “bare” er på barsel. Forudsigeligheden i hverdagene sikrer at jeg ikke bliver stresset. Alt fra tøjvask til madlavning kører som oftest på rutine. Tit planlægger jeg langt ud i fremtiden hvis jeg skal ses med nogen; der er ikke plads til så meget spontanitet, når man har to børn, der begge stadig sover middagslur(e). Af samme årsag har min mand og jeg en fælles synkroniseret kalender på vores mobiltelefoner, som sikrer at vi hele tiden ved hvad vi har af aftaler og planer.

Men en forudsigelig hverdag med faste rutiner bliver også nemt kedelig og så gentagende, at man føler sig reduceret til et tandhjul i et enormt stort maskineri, der knaser og damper derudaf i samme tempo og rytme altid. Resten af verden bevæger sig, men hverdagslivets hamsterhjul står stille.

Ro og kreativitet

Derfor har jeg behov for mindst 30 minutter om dagen at have fred til at gå ind i min egen verden (helt for mig selv) og til at skrive, sy eller hækle. Til at være kreativ. Til at producere noget. Mens jeg har været på barsel har det været rimelig nemt at finde de 30 minutter hist og her, hvis Lilleræv ellers har sovet sine middagslure uden for meget vrøvl. Tit har jeg fundet de 30 minutter om aftenen, når begge ungerne er puttet (de sover som oftest begge to kl. 21). Det er så der, jeg skriver blogindlæg eller hækler eller syr.  Som oftest bruger jeg langt mere end 30 minutter; der kan hurtigt gå et par timer, hvis først jeg kommer i gang med en kreativ proces. Men hvis jeg har fået 30 minutter har jeg fået pustet mentalt ud, og fundet roen igen, for det gør mig enormt tilfreds at være kreativ.

At være kreativ er for mig en proces, hvor jeg går helt ind i mit eget hoved. Ind dér, hvor jeg kan høre mine egne tandhjul knage, og hvor jeg har plads og tid til at løsne nogle skruer, bytte rundt på et par spændskiver og lave om på noget. Tid til at tænke nogle nye tanker. Jeg er normalt meget snaksaglig, men når jeg har “kreativ tid” kan jeg godt blive helt stille. Det i sig selv giver ro (om ikke andet, så i min mands hoved!)

Hæklet firkant

Hvis jeg KUN har 30 minutter, griber jeg en god bog og læser lidt. Siden jeg lærte at læse, har jeg været velsignet med en evne til at åbne bogen som en dør ind til et andet rum. Når jeg læser bliver jeg både stille og stokdøv. Jeg forsvinder ind i bogens univers, og for en tid er mit liv på pause; jeg lever en andens. Jeg er især glad for at læse fantasy eller historiske romaner. Da jeg var barn handlede dét nok om at undslippe min egen verden og min egen tid. Nu her i mit voksenliv handler det om at holde fast i en verden, der forbinder mig med min barndoms naivitet. Jeg bliver mere og mere kynisk med alderen, og det hjælper mig faktisk at læse fantasy og historie.

 

2018

Når jeg starter på arbejde igen har jeg 25 minutters togtur både morgen og eftermiddag, og mit “forsæt” for 2018 er at bruge togturen på at være kreativ eller på at få læst. Enten tager jeg en pose med noget hækletøj med (jeg er i gang med at hækle et sengetæppe til vores dobbeltseng, en smuk firkant af gangen!) eller også læser jeg på min e-bogslæser. Med to “pauser” hver dag er jeg sikker på at få hvilet mentalt ud, og at få en følelse af at der sker noget nyt.

Kristina Lissau, raevemor.dk

 

Du vil måske også kunne lide

Leave a Comment