Start med at plukke dine hyldeblomstskærme. De skal helst plukkes fra et sted der ikke er i nærheden af biltrafik.
Ryst skærmene godt, og lad dem stå i en skål med koldt vand over et lille stykke tid, så de smådyr der alligevel skulle have sneget sig med ind, er sunket til bunds. Læg dem på et rent viskestykke for at tørre lidt.
Fyld vand, rørsukker og sukker i en gryde og varm op. Tilsæt den halve vanillestang, som lige først flækkes på langs. Lad det varme op til alt sukkeret er opløst.
Tilsæt citroner i skiver samt hyldeblomsterskærmene og rør rundt.
Lad blandingen afkøle, dæk den til med film, og sæt den i køleskab. Her skal den nu stå ca. 3 dage. Rør et par gange om dagen i blandingen.
Efter 3 dage skal blandingen sies. Først gennem en almindelig si, og derefter (for at få det ekstra rent) gennem et vådt og rent viskestykke.
Hældes nu på rene flasker (evt. skyllet i atamon) eller beholdere der kan fryses ned.
Opbevares i køleskab.
Saften fortyndes med 3-4 dele vand, afhængig af hvor stærk du vil have det.