Home KageopskrifterCheesecakes Jule Cheesecake
Cheesecake juleversion

Jule cheesecake er et af julens højdepunkter for alle os der elsker cheesecakes. Jeg er vild med cheesecakes i alle afskygninger. Både dem hvor flødeostemassen bages, og dem hvor massen stives med husblas, og kagen serveres iskold.

De kolde cheesecakes var vældig populære tilbage i midt 80’erne hvor toppen næsten altid havde henkogte frugter af en slags på, og så gelé. De cheesecakes man typisk laver i dag er med klar gelé på toppen, og så ellers pyntet ovenpå dette i stedet for nede i geléen. Efter sigende skulle den kolde version være en amerikansk opfindelse.

Denne opskrift er på en rigtig hyggelig og lækker juleversion, hvor alverdens julesmage er tilsat. Bunden lavet på basis af brunkager i stedet for digestive kiks. Jeg stødte første gang på denne variant i Norge for et par år siden, og vi har lavet den hver jul siden da.  Geléen på toppen laves på basis af gløgg koncentrat. Farven på geléen vil afhænge af hvilken type du bruger – fra brunlig til mere bordeaux rød. Yndlings ekstraten hos os er en svensk én (Stockuts goda glögg – klik her for mere info). Denne variant har en ret så dyb brun farve, og en helt fantastisk smag.

Andre gode cheesecake varianter: Koldskål cheesecake

♡ Tak fordi du læste med og velbekomme ♡

Tina

Cheesecake - juleversion

Antal 4 -6 pers.
Forfatter Hverdagsro.dk

Ingredienser

  • Bund:
  • 125 g brunkager
  • 40 g smør eller margarine
  • 0,25 tsk stødte nelliker
  • 0,25 tsk tørret ingefær
  • Osteblanding:
  • 450 g flødeost f.eks. Philadelphia Light - svarer til 2,5 bæger
  • 1 dl. græsk yoghurt 2%
  • 0,5 vaniljestang
  • 1,5 appelsiner
  • 50 g flormelis
  • 3 blade husblas
  • Gelé:
  • 0,5 dl. glögg koncentrat f.eks. Stockuts goda glögg
  • 1,5 dl. vand
  • 2 blade husblas

Sådan gør du

  1. Start med at lave bunden.
  2. Put brunkagerne i en frysepose, og luk med en knude. Mas kagerne godt, så de bliver til en grov rasp. Tip: brug evt. en kagerulle!
  3. Smelt smørret og rør det i brunkagerne sammen med krydderierne.
  4. Tag en lille rund springform - diameter 21 cm. Fór bunden med bagepapir.
  5. Tryk brunkagemassen godt ned i bunden, og bag den ved 160 grader i 10 minutter.
  6. Lad den bagte bund køle af.
  7. Fyld osten i en røreskål, og rør den godt op med en håndmixer.
  8. Pisk græsk yoghurt i.
  9. Tag kornene ud af vaniljestangen, og bland med lidt flormelis så kornene bliver godt fordelt.
  10. Pres appelsinerne i en lille gryde.
  11. Rør vanilje og flormelis i osteblandingen.
  12. Læg de 3 blade husblas i blød i en skål med koldt vand, til de er blevet bløde (ca. 5 minutter).
  13. Varm appelsinsaften op. Når det koger tager du det af varmen, vrider husblassen for vand, og rører husblassen i appelsinsaften så den opløses. Afkøl til stuetemperatur (det går hurtigst hvis du lige hælder det fra gryden og over i en skål der ikke er varm).
  14. Vend appelsinsaften i ostemasen.
  15. Ostemassen fordeles nu ovenpå den bagte bund, og sættes på køl - gerne natten over (men minimum 4-5 timer).
  16. Gele:
  17. Læg husblas i blød i en skål med koldt vand.
  18. Bland gløgg koncentrat med vand - smag til at det har den grad af styrke du kan lide. Der skal være 2 dl. i alt.
  19. Tip: I denne variant er gelélaget på toppen ganske tyndt. Hvis du ønsker et tykkere gelélag skal du lave 3 dl. i alt, og tilsætte 3 blade husblas i stedet for 2!
  20. Opvarm blandingen, og når det koger tager du det af varmen.
  21. Vrid husblas, og rør det i gløggen. Lad det afkøle til stuetemperatur.
  22. Hæld forsigtigt den afkølede gele over den kolde cheesecake, og sæt på køl igen til geléen er stivnet, og kagen er klar til servering.
  23. Pynt:
  24. F.eks. ristede mandelsplitter, appelsinbåde eller frisk citronmelisse.

 

Du vil måske også kunne lide

Leave a Comment

Opskrift Vurdering